Jadłospis
od 19.05.2025 do 23.05.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| chleb orkiszowy z masłem, pasta z wędliny z ogórkiem, jajem i natka pietruszki, herbatka | gluten, mleko i produkty pochodne, jaja | granola biała czekolada na mleku, banan | mleko i pochodne, gluten | zupa szczawiowa z ziemniakami, jajem, mięsem i zieleniną,kluski leniwe z cukrem i cynamonem, surówka marchew z jabłkiem, sok 100% | seler, gluten, mleko i produkty pochodne, jaja |
wtorek
| bułka grahamka z masłem, sałata roszponka, ser falvita naturalny, rzodkiewka, herbatka | gluten, mleko i produkty | chałka z serkiem homogenizowanym waniliowym, kakao, gruszka | mleko i pochodne, gluten, | rosół z makaronem i zieleniną, ziemniaki z koperkiem, pulpety drobiowo - wołowe w sosie własnym, fasolka szparagowa, kompot | seler, jaja |
środa
| chleb wiejski z masłem, sałatka warzywna z jajem, kukurydzą i groszkiem, bawarka | gluten, mleko i pochodne, jaja | płatki owsiane na mleku, bułka turecka z masłem, jabłko | mleko i pochodne, gluten | zupa brokułowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną,kasza bulgur, polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym, buraczki, sok 100% |
seler, mleko i pochodne
|
czwartek
| paluch z serem, frankfurterki, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbatka | gluten, mleko i pochodne | kluski lane na mleku, banan | mleko i pochodne, gluten, jaja | zupa kalafiorowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietankowym, sok 100% | seler, mleko i pochodne, jaja, gluten |
piątek
| chleb żytni domowy z masłem, szynka drobiowa, sałata roszponka, pomidor malinowy, kawa Inka | gluten, mleko i pochodne, | kisiel z truskawkami, chrupki kukurydziane bananowe, jabłko | gluten, mleko i pochodne | krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot | seler, ryba, mleko i pochodne, jaja, gluten |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.