Jadłospis
od 29.09.2025 do 03.10.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| chleb wiejski z pasztetem drobiowym, rzodkiewka, kawa Inka | gluten, mleko i pochodne, | pieczywo chrupkie pszenne, pasta ze słonecznika, humus z suszonymi pomidorami, serek homogenizowany pomarańczowy, herbatka | mleko i pochodne, gluten, | zupa ogórkowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron kolanka z jogurtem naturalnym i brzoskwiniami, borówki, marchew słupki, kompot | seler, mleko i pochodne, jaja |
wtorek
| chleb marchewkowy z masłem, ser żółty, sałata roszponka, pomidor, herbatka | gluten, mleko i produkty | chałka z masłem, dżemem niskosłodzonym truskawkowym, kakao, jabłko | mleko i pochodne, gluten | zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, ziemniaki, pulpety wieprzowo - drobiowe w sosie pomidorowym, ogórek małosolny, kompot | seler, mleko i pochodne, jaja, gluten |
środa
| bagietka z pastą z ciecierzycy z bazylią i czosnkiem, papryka kolorowa, herbatka | gluten | kluski lane na mleku, banan | mleko i pochodne, gluten, jaja | zupa pomidorowa z ryżem, mięsem i zieleniną, makaron penne z mięsem i warzywami w sosie bolonese, sok 100% |
seler, mleko i pochodne, gluten
|
czwartek
| paluch z serem, frankfurterki, ogórek kiszony, rzodkiewka, kawa Inka | gluten, mleko i pochodne, | kisiel z truskawkami, wafle ryżowe | mleko i pochodne, gluten, | zupa z zielonej fasolki z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron penne z mięsem i warzywami w sosie bolonese, sok 100% | seler, mleko i pochodne, jaja |
piątek
| chleb słonecznikowy z masłem twaróg ze szczypiorkiem, herbatka | gluten, mleko i pochodne, | płatki żytnie na mleku, jabłko | gluten, mleko i pochodne | zupa marchewkowa z ryżem, mięsem i zieleniną, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, sok 100%, gluten | seler, ryba |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.