Jadłospis
od 10.11.2025 do 14.11.2025
| Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| chleb z serkiem śmietankowym, papryka, herbatka | gluten, mleko i pochodne | budyń z musem malinowym, flipsy truskawkowe, jabłko | mleko i pochodne, gluten, | jarzynowa z kaszą manną, mięsem i zieleniną, placki ziemniaczane z cukrem pudrem, marchewka słupki, mięta | seler, mleko i pochodne, jaja |
wtorek
| Święto Niepodległości | |||||
środa
| chleb wiejski z masłem, pasta z ciecierzycy / pasta ze słonecznika, ogórek, herbatka | gluten, mleko i pochodne, | kasza manna na mleku, mus z brzoskwiń, crispy jabłko / gruszka | mleko i pochodne, gluten, | krupnik ryżowy z mięsem i zieleniną, ziemniaki, paluszki rybne, brokuł gotowany, kompot |
seler, mleko i pochodne, ryba
|
czwartek
| bułka grahamka z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, roszponka /rukola, bawarka | gluten, mleko i pochodne, | musli na mleku, kaki | mleko i pochodne, | zupa szczawiowa z jajkiem, mięsem i zieleniną, kasza gryczana, schab w sosie własnym, marchewka z groszkiem, sok 100% | seler, mleko i pochodne, jaja |
piątek
| angielka z masłem i serem żółtym, ogórek kiszony, herbata z cytryną | gluten, mleko i pochodne, | chałka z masłem i dżemem niskosłodzonym, banan, kakao | gluten, mleko i pochodne | barszcz czerwony z makaronem, mięsem i zieleniną, ziemniaki, filet z kurczaka panierowany, sałata z jogurtem, kompot | mleko i pochodne, jaja, seler |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.
