Jadłospis
od 09.06.2025 do 13.06.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| bagietka z pastą z ciecierzycy z bazylią i czosnkiem, kolorowa papryka, herbata owocowa | gluten | makaron kolorowe zwierzątka na mleku, gruszka, flipsy bananowe | mleko i pochodne, gluten, jaja | kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami, mięsem i zieleniną, ryż z prażonym jabłkiem i sosem jogurtowo - cynamonowym, truskawka ćwiartka, kompot | seler, gluten, mleko i pochodne |
wtorek
| angielka z serkiem wypasionym, ogórek w słupkach, szczypiorek, herbata | gluten, mleko i produkty | chleb pełnoziarnisty z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor, herbata owocowa, chrupsy | mleko i pochodne, gluten, | zupa marchewkowa z ryżem, mięsem i zieleniną, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z białej kapusty z kukurydza i papryka kolorową, sok 100% | seler, mleko i pochodne, jaja |
środa
| chleb lniany z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, ogórek kiszony, bawarka | gluten, mleko i pochodne, jaja, ryba | Śniadanko Urodzinkowe - ciasto jogurtowo brzoskwiniowe, jogurtowo truskawkowe, mix owoców: winogrono, arbuz, kiwi, truskawka, borówka, herbatka z cytryną | mleko i pochodne, gluten, jaja | zupa ogórkowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną, kasza gryczana, indyk w sosie pieczeniowym, kalafior z masełkiem, sok 100% |
seler, mleko i pochodne
|
czwartek
| chleb słonecznikowy z masłem, ser falvita naturalna, roszponka, rzodkiewka, kakao | gluten, mleko i pochodne | pieczywo chrupkie pszenne, pasta ze słonecznika, humus z suszonymi pomidorami, serek homogenizowany waniliowy, herbatka, jabłko | mleko i pochodne, gluten, | zupa szczawiowa z ziemniakami, mięsem i jajkiem, makaron spaghetti bolonese (makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z warzywami) posypany startym serem, kompot | seler, mleko i pochodne, jaja |
piątek
| bułka grahamka z masłem, twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbatka | gluten, mleko i pochodne, | płatki ryżowe na mleku, jabłko | gluten, mleko i pochodne | zupa koperkowa z makaronem, mięsem i zieleniną, ziemniaki młode, paluszki rybne, gotowana marchewka z groszkiem, sok 100% | seler, ryba |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.