Jadłospis
od 11.08.2025 do 14.08.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| bułka kajzerka z masłem, ser falvita naturalna, rzodkiewka, herbatka | gluten, mleko i pochodne | rogal z masłem i dżemem niskosłodzonym brzoskwiniowym, arbuz, kakao | mleko i pochodne, gluten, | krupnik z kaszą jęczmienną, mięsem i zieleniną, ziemniaki z koperkiem, bigos ze słodkiej kapusty z kiełbaską, kompot wieloowocowy | seler, gluten, mleko i pochodne, |
wtorek
| chleb tygrysi z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbatka | gluten, mleko i produkty, jaja, gorczyca | płatki żytnie na mleku, jabłko, biszkopt bez cukru | mleko i pochodne, gluten, | zupa pieczarkowa z makaronem, mięsem i zieleniną, ziemniaki, kotlet mielony, mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny) kompot wiśniowy | seler, jaja, mleko i pochodne |
środa
| angielka z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, rzodkiewka, herbatka | gluten, mleko i pochodne, | budyń waniliowy, chrupki kukurydziane, herbatka owocowa, jabłko | mleko i pochodne, gluten, | zupa kalafiorowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron rurki ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, sok 100% |
seler, mleko i pochodne, jaja
|
czwartek
| chleb pszenny z masłem, pasta z tuńczyka z jajem, ogórkiem i szczypiorkiem, herbatka | gluten, mleko i pochodne, jaja, ryba | płatki jęczmienne na mleku, jabłko | mleko i pochodne, gluten, | barszcz biały z ziemniakami na białej kiełbasce, puszyste pankakes, sałatka owocowa (brzoskwinia, ananas, arbuz, winogrono, banan,) mięta | seler, mleko i pochodne, jaja |
piątek
| WNIEBOWZIĘCIE NMP |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.